1240730827_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Etsin peruspiirakan ohjetta vanhoista kirjoistani ja löysin tällaisen.

Mausteita itse lisäilin aika reilusti, koska minusta aurajuusto ei ollut niin suolaista kuin muistin.

Kuori:
400 g kuorittuja porkkanoita
150 g margariinia tai voita
3 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
1/2 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl basilikaa tai rakuunaa
Täyte:
300-400 g jauhelihaa
2 sipulia
3 dl keitettyä riisiä
75 g sinihomejuustoa TAI
1 prk tuorejuustoa
2-3 rkl persilja- tai 
ruohosipulisilppua
1/2-1 tl pippurista yrttiseosta
(suolaa)
Voiteluun:
munaa
Koristeeksi:
seesamin- tai unikonsiemeniä
 
1. Keitä kuoritut paloitellut porkkanat kypsiksi vähässä vedessä. 
    Valuta porkkanat hyvin, soseuta ne ja anna jäähtyä.
2. Sekoita pehmeä rasva ja kuivat aineet keskenään.
3. Lisää joukkoon porkkanasose ja sekoita taikinaa mahdollisimman 
    vähän. Anna taikinan jähmettyä kylmässä.
4. Ruskista jauheliha ja sipuli kevyesti ja keitä riisi. 
    N. reilu desi kypsentämätöntä riisiä riittää.
5. Lisää joukkoon täytteen muut aineet, sinihomejuusto muruina. 
    Sekoittele kunnes juusto on sulanut. 
    Tarkista maku ja lisää tarvittaessa
    mausteita. Ole varovainen suolan lisäämisessä, 
    koska sinihomejuusto on hyvin suolaista.
6. Ja taikina kahteen osaan. Kauli taikina pyöreäksi levyksi 
    n.30 cm ja nosta levy leivinpaperin päälle pellille.
7. Levitä levylle täyte tasaiseksi kerrokseski, jätä n.1 cm 
   reunoista täyttämättä.
8. Kauli toinen puoli taikinasta saman suuruiseksi levyksi. 
    Leikkaa levy 
    taikinapyörällä noin 1 cm:n levyisiksi nauhoiksi.
9. Tee nauhoista vinoristikko piirakan pinnalle. 
    Käännä pohjataikinan reunat täytteen päälle.
10. Voitele taikinaristikko munalla ja koristele 
     halutessasi siemenillä.
11. Paista piirakkaa 200 asteessa uunin alimmalla 
     ritilätasolla 25-30 minuuttia.