1246088021_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tätä kakkua jouduin tekemään kolme pellillistä juhannuksen aikana. Oli sen verran hyvää ja syöjiäkin riitti. Ohjeen löysin Marien blogista.

Vaniljainen omena-murupiirakka (pellillinen)

300 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
 
 
6 omenaa
1/2 dl sokeria
2 1/2 tl kanelia
 
 
Vaniljakiisseli:
4 dl maitoa
5 dl kaupan valmista vaahdotettavaa vaniljakastiketta
9 rkl maizenaa
2 dl sokeria
4 keltuaista
2 tl vaniljasokeria
 
 
Kaada kattilaan kylmä maito, lisää maizena ja sekoita tasaiseksi. Lisää vaniljakastike ja kaikki muut ainekset. Kuumenna kiehuvaksi ja hämmennä pohjasta asti koko ajan. Keitä miedolla lämmöllä kunnes kiisseli on niin paksua, ettei se enää valu kauhasta kun kauhan nostaa ylös. Varo ettei kiissel pala pohjaan. Nosta kiisseli sivuun jäähtymään.
 
 
Muruseos:
2 dl mantelilastuja
50 g sulatettua voita tai margariinia
1 tl kanelia
2 rkl fariinisokeria (tavallinenkin käy)
2 rkl vahterasiirappia (laitoin tavallista siirappia)
Lisäksi 3 dl omenasosetta
 
 
Pilko huoneenlämpöinen rasva kulhoon, lisää kaikki pohjaan tulevat ainekset ja nypi seosta kunnes siitä tulee tasaista ja murumaista. Taputtele taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille, tee pienet noin 2 cm korkuiset reunat. Esipaista pohjaa 200 asteessa noin 10 minuuttia.
 
 
Valmista silläaikaa vaniljakiisseli.
 
 
Kuori omenat ja pilko noin 1 cm x 1 cm kuutioiksi. Laita kuutiot kulhoon ja mausta kanelilla ja sokerilla.
 
 
Kun pohja on esipaistunut, levitä omenasose tasaisesti pohjan päälle, varo rikkomasta pohjaa. Kaada valmis kiisseli päälle ja levitä tasaiseksi. Ripottele omenakuutiot vaniljakiisselin päälle ja paina niitä niin että omenapalat uppoavat hieman kiisseliin.
 
 
Sulata rasva ja sekoita kaikki murueokseen tulevat aineet keskenään. Ripottele tasaisesti piirakan päälle. Paista 185 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.
 
 
Jäähdytä piirakka hyvin. Piirakka on parhaimillaan jääkaappikylmänä. Piirakan voi myös pakastaa.