lauantai, 27. kesäkuu 2009
Tätä kakkua jouduin tekemään kolme pellillistä juhannuksen aikana. Oli sen verran hyvää ja syöjiäkin riitti. Ohjeen löysin Marien blogista.
Vaniljainen omena-murupiirakka (pellillinen)
300 g voita tai margariinia2 dl sokeria6 dl vehnäjauhoja2 dl kaurahiutaleita2 tl leivinjauhetta 6 omenaa1/2 dl sokeria2 1/2 tl kanelia Vaniljakiisseli:4 dl maitoa5 dl kaupan valmista vaahdotettavaa vaniljakastiketta9 rkl maizenaa2 dl sokeria4 keltuaista2 tl vaniljasokeria Kaada kattilaan kylmä maito, lisää maizena ja sekoita tasaiseksi. Lisää vaniljakastike ja kaikki muut ainekset. Kuumenna kiehuvaksi ja hämmennä pohjasta asti koko ajan. Keitä miedolla lämmöllä kunnes kiisseli on niin paksua, ettei se enää valu kauhasta kun kauhan nostaa ylös. Varo ettei kiissel pala pohjaan. Nosta kiisseli sivuun jäähtymään. Muruseos:2 dl mantelilastuja50 g sulatettua voita tai margariinia1 tl kanelia2 rkl fariinisokeria (tavallinenkin käy)2 rkl vahterasiirappia (laitoin tavallista siirappia)Lisäksi 3 dl omenasosetta Pilko huoneenlämpöinen rasva kulhoon, lisää kaikki pohjaan tulevat ainekset ja nypi seosta kunnes siitä tulee tasaista ja murumaista. Taputtele taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille, tee pienet noin 2 cm korkuiset reunat. Esipaista pohjaa 200 asteessa noin 10 minuuttia. Valmista silläaikaa vaniljakiisseli. Kuori omenat ja pilko noin 1 cm x 1 cm kuutioiksi. Laita kuutiot kulhoon ja mausta kanelilla ja sokerilla. Kun pohja on esipaistunut, levitä omenasose tasaisesti pohjan päälle, varo rikkomasta pohjaa. Kaada valmis kiisseli päälle ja levitä tasaiseksi. Ripottele omenakuutiot vaniljakiisselin päälle ja paina niitä niin että omenapalat uppoavat hieman kiisseliin. Sulata rasva ja sekoita kaikki murueokseen tulevat aineet keskenään. Ripottele tasaisesti piirakan päälle. Paista 185 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin. Jäähdytä piirakka hyvin. Piirakka on parhaimillaan jääkaappikylmänä. Piirakan voi myös pakastaa.
Kommentit